19 Ocak 2011 Çarşamba

NuGet:Microsoft Ve Open Source

NuGet (http://nuget.org/)  açık kaynaklı projeleri kolaylıkla bulup kendi projenize eklemeyi sağlayan MS tarafından (açık kaynak kodlu olarak) geliştirilen Visual Studio eklentisidir. NuGet tüm geliştiricilere bir online galeri sağlar. Geliştiriciler bu online galeriden istedikleri açık kaynak kodulu projeyi kendi projelerine referans olarak dahil edebilmektedir. Ayrıca NuGet tüm VS proje tipleri ile birlikte çalışabilmektedir.

Açık kaynak kodlu projeler kullanırken en büyük sıkıntı projeler arasında ki bağımlılıkları yönetmektir. NuGet proje bağımlılıklarını kendisi yönetmektedir. Aynı zamanda NuGet kullanıdığınız açık kaynak kodlu proje için gerekli web.config düzenlemesinide yapmaktadır. Kullandığınız projenin yeni versiyonu çıktığında yükseltme işinide kolaylıkla yapabilmektesiniz. Eğer kendi geliştirdiğiniz bir açık kaynak kodlu projeniz var ise galeriye ekleyip diğer geliştiricilerin kullanımınada sunabilirsiniz.

Kısacası NuGet ile amaç açık kaynak kodlu projeleri mümkün olduğu kadar kolay şekilde .NET projelerine dahil etmektir.

Nasıl Kullanılır ?

NuGet eklentisini kurdunuz ve çalışmaya hazırsınız. Her hangi bir proje üzerinde sağ tıkladığınızda paket ekleme menüsünün geldiğini görürsünüz.

Açılan formdan projenize dahil ettiğiniz paketleri ve online katalog üzerinde yer alan tüm açık kaynak kodlu projleri görebilirsiniz. Ayrıca  projenizde bulunan güncellenebilir durumda ki tüm paketleri de açılan formdan görebilmektesiniz. Ben bu örnekte online katalog üzerinde Moq projesini aradım. Moq projesini kendi projeme dahil ettim.

Moq projesini dahil ettikten sonra proje referanslarına Moq.dll geldiğini ve package.config dosyasınında projeye eklendiğini göreceksiniz.

NuGet ile eklediğiniz açık kaynak kodlu projeyi kaldırmak istediğinizde tekrar paket ekleme formuna gidip referansı projenizden kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda NuGet Package Manager Console (View -> Other Windows -> Package Manager Console ) ile de paketleri yönetebilirsiniz.

Sonuç olarak NuGet ve Visual Studio ile açık kaynak kodlu projelerin kullanılması ve dağıtılması son derece kolay hale geldi.