28 Ocak 2011 Cuma

SQL CE

SQL CE kolay veritabanı depolaması sağlayan ücretsiz, gömülü, veritabanı motorudur. SQL CE kullanmak için her hangi bir veri tabanı kurulumu gerektirmez. Sadece gerekli dll’ler bin dizinine kopyalanır ve uygulamanız veri tabanını motorunu kullanır. SQL CE çalışma döngüsü uygulamanın veri tabanına ilk erişim ile başlar ve uygulama kapatılınca uygulama ile birlikte kapatılır. Uygulama ile birlikte kapanan SQL CE veri tabanı otomatik olarak bellekten temizlenir.

SQL CE veri tabanı verileri dosya içinde saklamaktadır. SQL CE veri tabanını sadece dosyayı kopyala-yapıştır yaparak taşıyabilirsiniz. Dosyada verileri saklaması rağmen ASP.NET gibi çok kanallı kullanıma da uygundur. Her hangi bir çökme veya kilitlenme riski yoktur. Tüm uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilinir.

Nasıl Kullanılır?

SQL CE kullanmak için geliştiriciler ekstra hiçbir bilgiye ihtiyaçları yoktur. Mevcut tüm .NET veri erişim metotları ile SQL CE erişimi sağlanabilmektedir. Kod geliştiriciler için en uygun veri tabanıdır. SQL CE veri tabanını kullanmak için önce Visual Studio SP 1 (beta)yı yüklemeniz gerekmektedir. Daha sonra SQL CE Tools For Visual Studio yüklemeniz gerekmektedir.

Örnek Uygulama

Örnek bir Asp.Net adres defteri uygulaması yapalım. Öncelikle boş bir Asp.Net uygulaması açalım.

Uygulamaya SQL CE Veri Tabanı Ekleme

Açtığımız boş uygulamanın App_Data dizinine SQL CE veri tabanını aşağıda ki gibi ekleyelim.

Veri tabanını ekledikten sonra projenin görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.

Proje referanslarına System.Data.SqlServerCe kütüphanesi ve App_Data dizinine Sql Ce veri dosyasının eklendiğini görüyoruz. Veri tabanı ile çalışmak için gereken kütüphaneyi ve verilerin saklanacağı veri dosyasını projemize eklemiş olduk.

Eklediğimiz Sql Ce dosyasına çift tık ile içini açalım. Şimdi yeni bir tablo ekleyebiliriz.

Eklediğimiz tablolarımızın veri modelini oluşturalım ve daha sonra bu tablolara veri girelim. Örnek adres defteri uygulamamız için People tablosu oluşturdum ve tabloya deneme kayıtlarını girdim.

SQL CE Veri Yapısını Alma

Tüm SQL CE işlemlerimizi tamamladık. Artık uygulama tarafında kullanabiliriz. SQL CE veri tabanına Entity Framework ile bağlanmak için Entity Data Model ekleyelim.

Açılan ekranda “Generate from Database” seçeneğini seçip ilerleyelim. Sonra ki ekranda eklediğimiz AdressBook.sdf dosyasının seçili geldiğini göreceksiniz.

Sırada ki ekranda ekran da SQL CE veri tabanımızda ki tabloların geldiğini görüyoruz. Burada iki tabloyu da seçip sihirbazı tamamlayalım. Oluşan Entity Modeli aşağıda ki gibi olacaktır.

SQL CE ile Çalışmak

Veri tabanında oluşturduğumuz modeli uygulamamıza taşımış olduk. Şimdi veriyi ekranda göstermek gerekiyor. Uygulamanın ana sayfasına bir tane grid kontrolü ekleyelim. Grid kontrolünün DataSourceId özelliğinden “<New Data Source>” seçeneğini seçelim. Karşınıza aşağıda ki veri kaynağı ayarlama ekranı gelecektir.

Ben örnek olarak Entity Framework alt yapısını kullanmak istediğim için Entity seçeneğini işaretledim. Sonra ki sayfada projede ki veri kaynaklarının listesi gelmektedir. Oluşturduğumuz entity data modeli listeden seçelim.

Sonra ki sayfada gride hangi tabloyu bağlamak istediğimizi sormaktadır. People tablosunu seçelim.

Artık uygulamayı çalıştırıp önyüzden kayıtları değiştirebiliriz.

Sonuç

SQL CE kolayca veritabanı depolamasını etkinleştirmek için kullanabileceğiniz ücretsiz, gömülü, veritabanı motoru sağlar.

SQL CE ile yapılan çalışmaları isterseniz kolayca uygulamanın herhangi bir kodu değiştirmek zorunda kalmadan SQL Server veya SQL Azure üzerine taşıyabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece uygulama yapılandırma dosyasında <connectionString> değerini değiştirmektir. Böylece uygulama geliştirmek için gerekli küçük gömülü veritabanı çözümü esnekliği sağlanmış olmaktadır.

Hiç yorum yok: